Renovatie van de kap en de wieken

Eind maart 2022 is begonnen met de renovatie van de kap en wieken, dit is eerder gebeurt in 1982.

Groot schilderwerk

In mei en juni 2018 is er groot schilderwerk verricht bij de molen

Vervangen heg rondom de belt

De vrienden van molen De Duif hebben de oude heg rondom de belt verwijderd en een nieuwe aangeplant.

Grote renovatie van de staart

In maart 2017 is een grote renovatie van de staart van de molen uitgevoerd.

Nieuwe zeilen voor de molen

Zaterdag 30 mei is onze molen voorzien van nieuwe zeilen, rood/wit/blauwe vlaggetjes en een luitouw (de zakken graan worden met het luitouw vanaf de begane grond naar de steenzolder gehesen).

Vanaf 8.30 uur tot 16.00 uur is molenzeilenmakerij Koning uit Leeuwarden bezig geweest met het voorhangen van de nieuwe zeilen geassisteerd door onze molenaar Jan Patje.

De oude zeilen waren al enkele jaren toe aan vervanging, maar de financiële middelen waren niet voor handen.

Vrienden aan de klus

Het voorjaar komt eraan dus dan wil je de molen tip top in orde hebben. Daarom staken de vrienden op zaterdag 11 april de handen uit de mouwen om wat klusjes uit te voeren.

Onderhoud februari 2015

Eind februari is de molenbouwer Berkhof opnieuw bezig geweest met onderhoud aan de molen. Dit in het kader van het Pip-plan (vijf jaarlijks onderhoudsplan). Binnen is rond het trapgat een mooi nieuw hek geplaatst, wat de veiligheid van bezoekers ten goede komt.

Ook moest er het nodige aan de wieken worden gerepareerd en moesten delen worden vernieuwd. De mannen blijken geen hoogtevrees te hebben . . . . !

Nieuwe zeilen 

Op zaterdag 14 februari zijn Sipke en Janny Koning van Koning Molenzeilen op de molen geweest voor het opmeten van de nieuwe molenzeilen, de offerte is inmiddels in orde bevonden en de nieuwe zeilen zijn besteld.

Onze molenaars Jan Pattje en Jakob Wijnne waren beide aanwezig als aanspreekpunt. Naar verwachting worden de nieuwe zeilen ergens in de maand mei geleverd, tevens wordt het luitouw vervangen ook worden er nieuwe vlaggetjes in onze nationale driekleur geleverd.

Molenas

Begin 2012 werd de oude molenas vervoerd voor restauratie. Met dank aan Kattenberg Mondial Movers. De as ligt ter decoratie bij de ingang van het molenterrein en kan tevens dienst doen als educatief project.

Nieuwe stenen ingewijd

Vervanging maalstenen

In 2011 werd ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan actie gevoerd voor vervanging van de maalstenen. Dit is uitgevoerd door de firma Berkhof uit Zwartebroek.

In mei 2012 werden deze tijdens een feestelijke gebeurtenis geplaatst. Met dank aan donateurs en hoofdsponsoren Rabobank Nunspeet en van der Broek Lohmanfonds Nunspeet.

Schoonmaak molen

In 2010 is begonnen met het schoonmaken van de molen. Een flinke klus dat met behulp van een hoogwerker is geklaard, zodat de molen er voor het 125-jarig jubileum in 2011 weer piekfijn uitziet.

De kap is hersteld, opnieuw bijgevuld en van mos ontstaan en ook de wieken en de staart zijn onder handen genomen. Ook binnen zijn op aanreiken van de Arbo diverse aanpassingen verricht met name voor de veiligheid van de bezoekers. Het schilderwerk was voor de vrijwilligers een erg tijdrovende klus waardoor het schildersbedrijf Vos aanvullend is ingeschakeld.

Onderhoud in 2008

In 2008 werd de molen opnieuw onder handen genomen, deels uitgevoerd door vrijwilligers van de Stichting vrienden van molen de Duif.

Grootscheepse renovatie

In 1982 vond een grootscheepse renovatie plaats van molen De Duif.

 

Comments are closed.